Buscar

TRANSFORMACIÓ NECESSÀRIA

Antigament el comtat disposava com a capital, de l’antiga ciutat greco-romana d’Empúries, si bé l’estat de ruïna i abandonament els obligà a situar la cort a la primera ciutat grega, Paleàpoolis, l’actual Sant Martí d’Empúries.

Durant aquests anys la capital patia constants atacs, tant dels musulmans de l’Al-andalus , com dels hongaresos i dels víkings. Aquests atacs influïren als comtes a abandonar la ciutat i traslladar-se a Castelló.

En aquell temps, Castelló no deixava de ser un petit nucli rural situat en una de les províncies frontereres de l’imperi carolingi. Malgrat tot els comtes vingueren amb una idea clara de com hauria de ser la nova capital del comtat.

Actualment, salvant les distàncies, també ens trobem en un moment important, en un moment de profunda transformació de la vila, i és necessari que es creï un debat ciutadà de com i cap a on s’han de dirigir aquestes transformacions, és a dir, com volem que sigui el Castelló del futur i com volem que es faci.

Tot i que aquest debat no s’ha plantejat a fons en els diferents programes electorals, fa temps que la població el reclama. Ens estem convertint en una petita ciutat empresonada dins una mentalitat de poble pròpia de fa 25 anys. Les eleccions de diumenge són el punt de sortida d’aquesta transformació inevitable. Un cop passades les eleccions haurem d’exigir al nou equip de govern que faci possible aquest debat tan necessari, i que ho faci comptant amb el conjunt de la ciutadania de Castelló.

Alhora cal que els diferents partits que es presenten a les eleccions, reflexionin sobre l’engrescament general sorgit a l’entorn d’una broma com l’aparició d’un suposat partit polític d’última hora. Potser necessitem que els nostres polítics facin un pas endavant, que afrontin el problemes de cara i visualitzin un nou Castelló com ara fa mil anys ho van fer els comtes d’Empúries.











El Tro d’Empúries