Buscar

JO NO PUC!

Permeteu-me avui encetar un nou registre en aquest camí compartit amb els amics del crit, i és que no em puc estar de fer una breu ressenya d’una nova proposta teatral.

És ben sabuda la tradició catalana de trios humorístics contraposada amb una tradició de duets castellana, i és precisament d’un d’aquests duets del que m’agradaria parlar-vos.
És per mi un immens honor, fins i tot una obligació, anunciar l’estel·lar estrena d’una nova parella humorística d’àmbit estatal. El nou duet còmic s’estrena amb un sonat espectacle protagonitzat per un dirigent de la Real Academia Española i un famós escriptor mediàtic.

De l’espectacle, cal destacar, més que l’actuació en si, els enginyosos i hilarants diàlegs amb moments estel·lars com: que el español sea “la única lengua materna que no puede aprenderse en la escuela”. “Es un atentado contra los derechos humanos”,
"no pueden obligar a los demás a utilizar su lengua y volver a los tiempos pasados". "Para enmendar su uso por lo ocurrido durante la Dictadura, no pueden hacer algo tan lamentable, porque no es lo mismo imponer una lengua que sólo la hablan 100.000 personas que una que es hablada por más de tres millones de personas". "Es un atropello menos grave para las víctimas porque abría un horizonte bastante más amplio",
El español "no es una lengua nacionalista", "a pesar de lo que dicen algunos estúpidos y manipuladores".

Haurem de seguir les evolucions d’aquesta nova proposta en un moment de saturació del format, quan no actuen polítics del PP, són els de Ciutadans, sinó les grans estrelles de la Real Academia Española o de les grans esferes judicials.

Prou mentides mal intencionades. Una llengua és un tresor cultural, social i antropològic, no una epidèmia que cal eradicar urgentment. Sortosos ells que poden viure exclusivament, al dia a dia, en la seva llengua. Jo no puc!

El Tro d’Empúries