Buscar

TOTS SOM FORASTERS

Després de tantes setmanes ja comencem a conèixer la Comtal Vila de Castelló, la seva història, els seus intringulis polítics, etc., però coneixem la seva gent, ens coneixem a nosaltres mateixos?
Castelló està situat al vell mig d’una terra de pas; per aquí han passat, al llarg de la història, diferents cultures que, pacíficament o no tant, ens han deixat el pòsit que ha anat conformant el nostre tarannà.
Ens omplim la boca buscant i identificant les influències de les grans cultures i civilitzacions de la història, però hi ha una influència molt important que sovint oblidem.
Entre els s. XVI i XVII rebérem gran quantitat de treballadors i jornalers francesos. Des de l’últim terç del s. XIX fins la Guerra Civil detectem una important emigració de castellonencs a d’altres pobles de la comarca però també a Barcelona i a França, sobretot al Rosselló. Al s. XX la gran influència ha estat rebuda per la immigració castellana. Entre el 1823 i 1830 no trobem cap cognom castellà en el registre de baptismes de la vila, tot i que el 48% dels pares de castellonencs batejats són nascuts fora del poble. Fins el 1950 trobem un gran equilibri entre la emigració de castellonencs amb la immigració. A partir d’aquesta data la immigració d’origen castellà comença a créixer: al 1960 ja són un 11,6% de la població (el 54% de la qual d’Andalusia i Extremadura), pagesos i paletes sobretot. Al 1970 ja representen el 30% de la població. Aquesta nova immigració s’integra a la vida de la vila i no es concentra en un sol barri, com passa en d’altres municipis del nostre entorn, sinó que es reparteix per tot el poble. Aquesta tendència es manté i comença a arribar també una nova població d’origen europeu atreta, en gran mesura, per la marina residencial.
Ja a finals del s. XX i entrant a l’actual, ens trobem amb una forta arribada de població d’arreu del món, principalment del Magrib, Àfrica negra i Amèrica llatina.
Castelló i els seus habitants som fruit d’una barreja de cultures, i la tendència segueix per aquest a via. Estem preparats? Fem tot el possible per assimilar aquests nous fluxos migratoris? Estem creant castellonencs de primera i de segona segons el seu origen o capacitat econòmica?
Un dels reptes importants que tenim ha de ser la creació del Castelló de tots, i les eleccions del 27 de maig poden ser un bon punt de partida.

El Tro d’Empúries