Buscar

Un castelloní oblidat



Jaume Compte i Canelles

Intentar fer un món millor és sempre difícil. Sovint hi ha qui hi deixa la vida. Al nostre poble tenim gent així i per vergonya nostra els hem oblidat. Jaume Compte i Canelles hauria de ser referent per tots nosaltres i més si el que intentem és posar el nostre granet de sorra per un Castelló millor. Permeteu-me presentar-vos un lluitador.

En Compte era un home de baixa estatura, fort com un roure, de veu fosca i mirada penetrant”. Jaume Miravitlles

Polític nascut a Castelló d'Empúries el 1897, fill d’una família benestant de la vila. Marxa de jove a Barcelona a lluitar pels seus ideals. Fou fundador d’Estat Català i dirigent de Bandera Negra, organització d’EC partidària de l’acció directa. Dins de Bandera Negra comandà un dels escamots que provà de matar al rei espanyol Alfonso XIII al Garraf (maig de 1925). Detingut, fou condemnat a mort, sentència que fou commutada per la de cadena perpètua.

Durant la república, ja lliure, Compte dirigí un dels escamots que protegien la República Catalana proclamada per Macià l’abril del1931. Però les renúncies de Macià a les reivindicacions nacionals i de classe, li van fer rebutjar l'oferiment de la Conselleria de Treball tot dient: “jo només vull fer de porter d’aquest Palau (de la Generalitat) per no deixar entrar a cap bandarra”. Deixa Estat Català tot fundant Estat Català-Partit Proletari, primera expressió del marxisme d'alliberament nacional, en el socialisme irlandès.

Finalment pren part en la preparació i en els fets revolucionaris del 6 d’octubre el 1934 i mor en la defensa de l'Estat Català de la República Federal Espanyola proclamat pel president de la Generalitat Lluís Companys.

Jaume Compte va portar fins a l’extrem l’anhel d’aconseguir un món més just, on qualsevol persona pogués decidir el seu futur en llibertat, un món sense classes. Els seus mètodes no són els nostres, la seva lluita si.

El Tro d’Empúries