Buscar

CAL TROBAR UN NOU JANOT

“En el ball dels confits de Castelló d’Empúries, els ballaires que desitjaven prendre-hi part anaven com en una cercavila, aplegats en parelles agafades pel braç. Anaven presidits per un personatge, que era el qui donava caràcter a la gresca, que anava descalç i duia una llarga túnica blava tota cosida de petxines i closques d’altres mol·luscs. Anava cofat amb una curculla i portava una grossa xeringa amb la qual ruixava tothom que se li posava al pas. Feta la volta, la colla acudia a la platja, on es feia el ball. Feien un clos amb corda dins el qual només podien entrar els ballaires. La coreografia d’aquesta dansa, modernament, s’havia perdut del tot. Les parelles es limitaven a sostenir una lluita aferrissada els uns contra els altres, tirant-se confits, detall que va donar nom al ball. L’estarriot que dirigia el joc ruixava amb la xeringa sobretot la quitxalla. En desenvolupar-se prop del mar també donava com a resultat que pràcticament tots sortissin ben xops. Aquest estarriot o personatge denominat Janot semblava tenir un esperit mític, i derivat de Diana.” Joan Amades, Costumari català

Arriba l’estiu, arriben temps de gatzara. Antigament a Castelló se celebraven gran diversitat de festes; la festa de la Candelera, abans festa major, sant Llorenç, el romiatge a sant Joan dels Erms, la festa de sant Antoni, patró dels cortalers, sant Isidre, patró dels pagesos (que es modernitzà fent la benedicció dels tractors), sant Roc, la festa a l’ermita de sant Sebastià, l’aplec de la sardana o l’homenatge a la vellesa. Actualment celebrem també la Verge del Carme, carnaval, i altres festivitats sense tanta tradició.

És ben cert que aquesta és una gran llista de festivitats, però si hi parem esment, descobrirem que les que no han desaparegut estan patint un gran declivi. Tendim a homogeneïtzar les festes i aquestes acaben perdent el seu caràcter. Algunes tradicions ja les hem perdut, com el ball dels confits, les nyacres, el ball dels regidors, etc... Acabarem perdent el poc caràcter que els queda a les nostres festes tradicionals? Podem aturar el declivi que està patint en els darrers anys la nostra festa major? Haurem de proclamar Terra de Trobadors com la nova festa major?

Necessitem un nou Janot perquè ens ruixi amb la seva xeringa i ens refresqui les idees.















El Tro d’Empúries