Buscar

FEM MEMÒRIA

“Clarejà el nou matí del dia 4 sense que la lluita parés un punt en els carrers i cases de Castelló. Una ombra que es divisés entre les ombres, era blanc d’un seguit de trets, que s’ajuntaven amb els crits d’agonia dels ferits. El coll de Carmensó i alturons de Vilajuïga estaven plens de gent que contemplava atònita l’espectacle de vàries cases cremant-se. De tant en tant, l’espetec del canó posava una nova angoixa als empordanesos” (Antoni Papell “Guerres Carlines a l’Empordà”)


El 3 i 4 de novembre farà 133 del “foc de Castelló”. La situació privilegiada de la nostra vila ha marcat la nostra història, des dels primers assentaments, al bum turístic amb la construcció d’Empuriabrava, passant pel canvi de capitalitat comtal... Aquesta situació privilegiada ens ha situat també al centre de conflictes armats, massa sovint sense que la nostra gent hi tingués res a veure.


“... Puedo asegurar a V.E. que la batalla de Castelló de Ampurias ha sido la más terrible y sangrienta que ha ocurrido en este Principado en la presente campaña. Su importancia aumenta más por el punto y condiciones del terreno en que ha sido librada, pues situada dicha villa de Castelló en el centro del extenso llano del Ampurdán, casi en el vértice de un ángulo formado por la frontera y el mar, teniendo a su derecha la ciudad de Gerona, y a retaguardia el fuerte castillo de San Fernando de Figueras, los contrarios se creían invencibles...”. (Fragment del part de Francesc Savalls al comandant general del Principat)


Segurament el nostre poble està vivint un dels períodes més tranquils de la nostra història. Una de les formes de mantenir aquesta situació és educar en la cultura de la pau i una bona manera de fer-ho seria donant a conèixer les nefastes conseqüències de les guerres. La Tercera Guerra Carlina, on s’emmarca el terrible episodi del foc de Castelló, va marcar la vila i la nostra gent amb duresa, i tot els que ens queda per conèixer-la és una ball de l’esbart dansaire, una sardana i la Torre dels Carlins, ara en mans privades.


Sembla que poc a poc ens esforcem a recordar els grans moments de la història de Castelló amb el festival de Terra de Trobadors, els actes del mil•lenari de la Catedral... però la nostra història es compon de bons i mals moments, i tan importants són ells uns com els altres.



”... entraron en la Villa para entregarse al saqueo y a toda clase de excesos, asesinando a unos, robando a otros e insultando a todo el mundo (...) de la población hubo seis paisanos muertos, de estos seis cuatro asesinados por los carabineros y voluntarios que fueron los autores de los robos cometidos.” (dietari del castelloní Narcís Garrigoles).














El Tro d’Empúries