Buscar

EL GOVERN ÉS NOSTRE

Entre finals del s. XIII i principis del XIV podem donar com a finalitzat el procés de formació de Castelló com a municipi, en aquest moment ja es disposa d’òrgans de govern municipal propis.

Aquest poder municipal estava en mans del Consell format per una quarantena de Prohoms (que representaven les famílies poderoses, els sectors dominants). D’aquest Consell es designen cada any quatre Cònsols, un de cada “mà” ( cada mà representava una categoria social). La designació es feia per “insaculació”, un sorteig a través de trossets de pergamí amb els noms dins un recipient d’on un minyó de menys de deu anys en treia el nom dels quatre representants. Els altres càrrecs municipals ( clavari, mostaçà, oïdors de comptes... ) eren escollits també anualment de manera semblant.

Malgrat aquesta organització els comtes es reservaven el poder judicial, el dret d’intervenció en la tria de Prohoms i el de demanar donatius als súbdits. A part ostentaven el monopoli de serveis com notaries, forns, salines, etc.., i el domini sobre les aigües i terres ermes de les quals en cobraven rendes.

Com podem veure, en aquell moment la representació popular quedava restringida sols a la “mà” menor del Consell. Actualment tenim la sort que el govern municipal recau directament en les mans del poble, nosaltres escollim els nostres representants a l’ajuntament directament per mitjà del vot. Observant les dades de les eleccions la meitat de la població no participa ni del dia de les eleccions. Durant els quatre anys de mandat, la participació ciutadana encara baixa més.

Potser ha arribat el moment de plantejar-nos-ho. Els regidors i l’alcalde són gent que treballa per nosaltres a l’administració del municipi, nosaltres els paguem el sou i han d’estar a la disposició dels ciutadans. Per aquest motiu, es formi el govern que es formi, tenim la obligació de demanar-los resultats de les seves accions, exigir-los compromís, eficiència i seriositat. Tenim el dret i el deure de governar-nos a través d’aquests representants escollits a les eleccions del 27 de maig. Si aquests escollits no ens acaben de convèncer mirem de fer-ho millor a les eleccions del 2011.

El Tro d’Empúries