Buscar

REFLEXIONEM AMB EL TRÓ, 2ª part



Vista de lluny, tan pels que venen de Figueres com pels que ho fan des de Roses o Peralada, el Castelló medieval sorgeix com una apinyada massa urbana magnificada per la seva posició encimbellada.


Per damunt destaca el puig Salner dominat per l’atalaia el campanar. El puig és el barri residencial de clergues i gent benestant. On s’inicia el camí de Roses trobem el puig de l’Eramala a l’entorn del qual han establert la residència la major part dels jueus de la vila. El tragí és al puig del Mercadal barri de mercaders i artesans entre la plaça de la Catedral i el Palau els Comtes, amb dos pols clars la llotja de contractació a la plaça dels homes i la plaça del gra amb la Cúria i la presó. Fora muralles trobem convents, hospitals i altres barris dispersos on viuen els pagesos i hortolans.


Castelló en aquests temps és una de les tres viles és importants del nord-est català juntament amb Girona i Perpinyà. Anant i venint pels carrers i places, treballant a l’entrada dels tallers, pul·lula una activa població de clergues, senyors artesans, mercaders i pagesos. Els petits tallers s’estenen arreu com ho reflecteixen els noms dels carrers. El complement a aquesta important vida industrial és, com no, el comerç amb tres mercats setmanals i diverses fires on acudien comerciants provençals, genovesos, sards, venecians... En aquests mercats i fires es barregen olors sabors i és punt de trobada de cultures on sentim parlar català, occità, italià, francès, castellà, hebreu, àrab, llatí i grec. Alhora que trobem els comerciants castellonencs escampats per tot el continent recolzats en tot moment pel Consolat de mar.


Sabent tot això podem deixar que Castelló es converteixi en un poble dormitori com l’anomena el company “carajillo”? o és que la culpa de tot ho té la nova botiga de quincalla xinesa? segur que no podem fer res per revitalitzar la vida quotidiana del poble? Ens ha de venir tot organitzat des de l’ajuntament?


Potser ha arribat l’hora de deixar les queixes a banda i pensar com és aquest poble on ens agradaria viure, aquest altre Castelló on els carrers estan plens de mainada jugant, on hi ha oferta cultural i comercial de tot tipus, on la gent torna a viure al carrer i no tancats a casa tot el sant dia. Com és el poble que us agradaria?


UN ALTRE POBLE ÉS POSSIBLE i ara que venen eleccions, exigim als polítics que treballin per fer-lo possible.


El Tro d’Empúries